Przedwiośnie nie jest miłosierne. Wieje, pada, zimno, lewe ucho nie słyszy. Wtedy trzeba zrobić ciasto, najlepiej z fajnym chłopakiem. Nawet, jeżeli to ja znowu zjem najwięcej.
Ciasto pełne masła orzechowego i białej czekolady
(przepis: Rachel Allen)
Składniki:
125g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g masła w temperaturze pokojowej plus trochę do formy
150g masła orzechowego z kawałkami orzechów
175g jasnego cukru brązowego
1 jajko, roztrzepane
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
75g białej czekolady, posiekanej
Nagrzej piekarnik do 170C. Przygotuj prostokątną formę do ciasta ok. 20 x 20cm (ja tam użyłam tortownicy, chyba muszę kupić prostokątną formę) i nasmaruj ją masłem, wyłóż papierem do pieczenia, cokolwiek.
Do małej miseczki przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
W dużej misce ubij masło i masło orzechowe na gładką masę. Dodaj cukier, jajko, ekstrakt z wanilii i zmiksuj znowu. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i białą czekoladę.
Przełóż masę do formy i piecz 25-30 minut, aż ciasto zrobi się złoto-brązowe.
Ostudź w formie, pokrój i jedz. Nie polecam jedzenia ciepłego bo się rozpada. Niestety to wymaga cierpliwości. Za to pyszne jest.
środa, 18 marca 2009
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasto wyborne! Stwierdzam po degustacji, a co jak co, jeść umiem, więc mówię: ciasto wyborne!
OdpowiedzUsuń