środa, 18 marca 2009

Masło orzechowe i biała czekolada

Przedwiośnie nie jest miłosierne. Wieje, pada, zimno, lewe ucho nie słyszy. Wtedy trzeba zrobić ciasto, najlepiej z fajnym chłopakiem. Nawet, jeżeli to ja znowu zjem najwięcej.

Ciasto pełne masła orzechowego i białej czekolady
(przepis: Rachel Allen)

Składniki:
125g mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100g masła w temperaturze pokojowej plus trochę do formy

150g masła orzechowego z kawałkami orzechów

175g jasnego cukru brązowego

1 jajko, roztrzepane

1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

75g białej czekolady, posiekanej

Nagrzej piekarnik do 170C. Przygotuj prostokątną formę do ciasta ok. 20 x 20cm (ja tam użyłam tortownicy, chyba muszę kupić prostokątną formę) i nasmaruj ją masłem, wyłóż papierem do pieczenia, cokolwiek.

Do małej miseczki przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
W dużej misce ubij masło i masło orzechowe na gładką masę. Dodaj cukier, jajko, ekstrakt z wanilii i zmiksuj znowu. Następnie dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i białą czekoladę.
Przełóż masę do formy i piecz 25-30 minut, aż ciasto zrobi się złoto-brązowe.
Ostudź w formie, pokrój i jedz. Nie polecam jedzenia ciepłego bo się rozpada. Niestety to wymaga cierpliwości. Za to pyszne jest.


1 komentarz:

  1. Ciasto wyborne! Stwierdzam po degustacji, a co jak co, jeść umiem, więc mówię: ciasto wyborne!

    OdpowiedzUsuń