
Megaczekoladowe brownie
(przepis: Nigella Lawson)
375g niesolonego masła
375g dobrej ciemnej czekolady (ja użyłam 250g gorzkiej, 100g mlecznej i 3 czekoladki Merci)
6 dużych jajek
1 łyżka stołowa ekstraktu z wanilii
500g cukru
225g mąki
1 łyżeczka soli
300g orzechów (ja zamiast tego dodałam słoik wiśni, mocno odsączonych)
forma do pieczenia ok. 33x23x5,5 cm (ja zrobiłam w dwóch tortownicach, też cool)
Nagrzej piekarnik do 180C, wyłóż formę papierem.
Rozpuść masło i czekoladę w dużym rondlu z grubym dnem.

Kiedy już masło i czekolada się rozpuszczą, pozwól im trochę ostygnąć zanim dodasz jajka z cukrem, mąkę i orzechy (wiśnie).

Piecz ok. 25 min.

Pysznie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz